Recunosc ca dintotdeauna am avut o afinitate catre latini, fie ei francezi, italieni sau spanioli. Iar daca trebuie sa acord cate un cuvant fiecarei natii, as spune ca Franta este chic asa cum nicio alta nationalitate nu reuseste, italienii respira o eleganta versatilitate, iar spaniolii …ei bine, ce altceva decat sangre caliente.

Iar aceste dominante se repeta si in creatiile de moda ale diverselor case de renume. Este si cazul Etro, unul dintre cele mai notorii nume din istoria fashion, care a luat nastere in anul 1968, sub bagheta magica a lui Gimmo Etro. Si in zilele noastre acest business (caci este, dincolo de arta, un business,) a ramas in familie.

Acest nume se leaga nu numai de industria tailoring, ci si de intreg specificul unei afaceri de productie: tesaturi, parfumerie, confectii, liniile de confectii pentru barbati si femei, inclusiv marochinarie si accesorii. Asadar, avem de-a face cu o familie puternica si, mai presus de toate, devotata creatiei.

Ca tot veni vorba de creatie, Etro se face responsabil de raspandirea motivului Paisley, atat de utilizat in obiectele vestimentare si in tesaturile produse, detaliu ce a devenit semnatura prestigioasei case de moda. Paisley a luat nastere din pasiunea pentru istorie, facand trimitere la originile sale persana si indiana. Motivul paisley este similar unei virgule supradimensionate sau cu o lacrima oarecum rasucita, fiindu-i atribuita si asemanarea cu motive florale stilizate sau cu frunzele de chiparos.

Depasind bla-bla-ul de rigoare, dar absolut necesar in cunoasterea radacinilor fashion, Etro a facut treaba buna si in acest an, prin colectia primavara-vara 2010, reprezentata de culori nude, prafuite si, bineinteles, eternul Paisley, invaluit in tesaturi vaporoase. Gri-ul, beige-ul si nuantele de roz insesizabil au fost “sparte” de culori precum violet, albastru marin si orange, regasite in imprimeurile pieselor vestimentare.

etro

 

Marturisesc ca ador senzatia de goliciune pe care par ca ti-o confera croiala si natura materialelor utilizate de Etro. De fapt, aceste haine par mai degraba a fi o umbra, decat niste straie puse la intamplare pe manechine. Iar daca ar fi sa dau nota zece, as da tocmai pentru lookul estival creat atat de rochii de inspiratie subtil orientala, cat si de safari look creat prin intermediul topurilor lejere si a pantalonilor scurti, de asemenea, lejeri. Un argument in plus il reprezinta alegerea designerilor de a nu forta nota, de a nu indrazni prea mult prin cromatica, taieturi si accesorii, intr-atat incat doar acele excentrice ale modei sa poarte creatiile Etro.

Ce mai! Italienii de la Etro au ales sa ne ofere atat Orientul, cat si salbaticia Africii, prin adevarate piese de rezistenta care nu trebuie sa lipseasca din dressingul unei femei holiday addicted.

Citeste si: